Blog

Harrastuksia vanhuksille ja liikuntarajoitteisille

Oletko tylsistynyt jäätyäsi eläkkeelle? Nyt sinulla olisi viimein hyvin ansaittua vapaa-aikaa, mutta et tiedä enää mitä sen kanssa tekisit? Kenties olet kuntoutumassa tai vammautunut niin, ettet voi enää harrastaa entisiä liikunnallisia harrastuksiasi. Tässä artikkelissa käydään läpi joitain harrastusmahdollisuuksia, joihin voit osallistua, niin ettet tylsisty ja voit nauttia eläkepäivistä täydellä sydämellä.

Kirjoittaminen ja musiikki

Kaikkien elämäsi aikana kokemiesi kauniiden hetkien ilo saattaa inspiroida sinua kirjoittamaan luovia kirjoituksia ja ajatuksia paperille. Voisit esimerkiksi kirjoittaa kirjan tai romaanin, jota ei välttämättä olisi tarkoitus julkaista, vaan siirtää eteenpäin lapsillesi ja lapsenlapsillesi. Meillä kaikilla on niin paljon sanottavaa, että miksipä emme kirjoittasi sitä kaikkea ylös, niin se tulisi sanotuksi.

Aivojen ravitseminen luovalla kirjoittamisella, rakkaustarinoilla ja pienellä fantasiaosuudella ja vastaavalla muulla kirjallisella tuotoksella voi auttaa sinua pysymään onnellisempana. Mielen täyttäminen intohimoisilla tarinoilla voi palauttaa intohimon moniin muihin arkisten askareiden osa-alueisiin.

Myös musiikilla on suuri rooli elämissämme. Meillä kaikilla on aina joitain unohduksissa olleita suosikkibiisejä, ja voimme ilahtua suuresti kuultuamme vanhan miellyttävän pätkän melodiaa, jonka olemme aiemmin tunteneet hyvin. Kun sinulla on ylimääräistä aikaa, voit esimerkiksi etsiä kaikkia vanhoja kadonneita suosikkikappaleitasi ja -yhtyeitäsi, ja tuoda iloa itsellesi soittamalla niitä kotonasi. Vanhojen suosikkikappaleiden soittaminen voi tuoda terveen hymyn kasvoillesi ja lämpimän tunteen sydämeesi, kun uppoudut musiikkinautintoon. Joten laita lempimusiikkisi soimaan ja anna sen kuulua taustalla, kun tutustut muihin uusiin harrastuksiin.

Kokkaaminen ja liikunta

Ollessasi eläkkeellä sinulla on aikaa opetella laittamaan ruokaa paremmin kuin koskaan aiemmin. Harva asia saa mielen yhtä ylpeäksi kuin onnistuneen suosikkireseptin valmistaminen. Valmista ruokaa runsas annos ja jaa sitä lapsillesi ja lapsenlapsillesi, naapureillesi ja ystävillesi. Eräs parhaista keinoista arvostaa elämää on hyvän ruoan kautta, ja jos sinä kykenet valmistamaan parasta mahdollista ruokaa, voit pitää hymyn huulillasi.

Kokkaamisen maailmassa voit kokeilla kaikenlaista mahdollista, voit ottaa kaikkea syötävältä näyttävää ja yhdistellä niitä, sekoittaa hieman keskenään ja heittää uuniin tai liedelle. Ole ylpeä kokkaustaitojesi kehittyessä ja voit usein saada aikaiseksi todellisia onnistumisia ja oikeaa ihmeruokaa, josta voit nauttia erityisesti.

Liikunnan harrastamisen voi aloittaa esimerkiksi joogasta. Jos et ole joogannut aiemmin, voit ihan vain improvisoida, ja se toimii silti hyvin. Laita taustalle soimaan mahdollisimman rauhoittavaa musiikkia, tai mikä parempaa, voit laittaa taustalle soimaan luonnon rentouttavia ääniä tai jotain muuta vastaavaa, jossa kuuluu lintujen laulua ja veden solinaa. Sen jälkeen voit asettautua sinulle kaikkein rentouttavimpaan ja mukavimpaan mahdolliseen asentoon ja kuunnella rauhoittavia ääniä.

Tunne yhteyttä luonnon ääniin, sulje silmäsi ja kuvittele itsesi eri paikkaan. Kuvittele ettet enää ole sinä itse, vaan osa sitä mitä kuulet, olet vettä ja laulavia lintuja, olet puiden kahisevia lehtiä ja tuulen huminaa. Venyttele nyt sinulle kaikkein miellyttävimmällä tavalla. Keskity kehoosi ja lihaksiisi, ja venytä niitä kevyesti siihen suuntaan, johon ne luonnollisesti haluavat mennä. Voit jatkaa tätä niin pitkään, että tunnet olosi täysin tyhjentyneeksi pahoista ajatuksista. Sen jälkeen voit käydä aktiivisemman liikunnan pariin.

Käsityöt ja yrttien kasvatus

Varsinkin monet naiset tietävät, että jokaisessa perheessä on syytä olla vähintään yksi henkilö, joka osaa paikata reiät kaikista niistä kauniista vaatteista, jotka ovat kovassa käytössä. Useimmissa tapauksissa lapsenlapset tulevat pyytämään tätä isoäideiltään. Jos se on jotain, mihin kykenet, miksi et tekisi sitä? Voit hioa taitojasi ja jopa tehdä vaatteita alusta alkaen, ryhtyä luovaksi ja yllättää. Mikäpä olisikaan hauskempaa kuin oma muotivaateliike omassa kodissasi? Vaatteiden valmistamien on myös niin monimuotoinen taiteenlaji, että sen mahdollisuudet ovat loputtomat. Voit luoda oman tyylisi ja pukeutua omiin vaatteisiisi, ja sen jälkeen voit valmistaa jotain mieluisaa lapsillesi.

Yrttien kasvatus taas ei ole pelkästään loistava harrastus vanhemmille ja vammaisille ihmisille, vaan se voi olla myös tuottoisaa puuhaa. Yrttien kysyntä on nykyään valtavan suurta, koska luonnollisen parantamisen ja hoitojen suosio kasvaa, ja niissä käytetään vanhoja hoitokeinoja, kuten yrttejä ja mausteita. Puhumattakaan terveellisen ruokavalion suosion kasvusta.

Tuoreita yrttejä voi käyttää kotona lääkkeenä ja ruoanlaitossa, ja ne ovat myös erittäin suosittuja kuivattuina. Yrteistä voi valmistaa tuotteita, kuten yrttivahaa, aromaattisia öljyjä ja erilaisia voiteita. Tee hieman tutkimustyötä ja voit pian huomata, kuinka valtavat markkinat ja potentiaali sinulla on ansaita rahaa tuotteilla, joiden valmistaminen ei maksa juuri mitään. Puhumattakaan ihastuttavista tuoreista yrteistä, joita sinulla on jatkuvasti omia ruokiasi varten.

Naura ja pidä hauskaa

Vitsit, komediaohjelmat ja pelit perheen kesken ovat yksi monista tavoista pitää hauskaa. Varaa päivä, jolloin voitte kokoontua perheen kesken ja viettää hauskan illan. Pelaaminen on hauska tapa viettää aikaa perheenjäsenten tai kavereiden kanssa, voitte kaivaa esille shakkilaudan tai pelikortit tai voit kokeilla lastenlastesi videopelejä. Mikäli haluat viettää pelihetken yksinäsi, voit pelata pasianssia, pyöräyttää muutaman kierroksen kuulaa tai kokeilla erilaisia biljardipelejä netissä. Tietokone ja internet tarjoavat rajattoman valikoiman erilaisia pelejä ja muuta viihdykettä.

Vaikka vanhennut, sinun ei kannata kohdella itseäsi heikommin, vaan ole hyvä itsellesi. Nyt kun et enää ole työelämässä, voit olla aktiivisempi kuin kukaan muu. Älä anna televisiosta ja uutisista nousevan pelon estää sinua tekemästä päivittäisiä kävelyretkiä. Maailma on nyt sinun, mene ulos ja tutki sitä. Älä ajattele olevasi vanha ja hauras, sillä se estää sinua elämästä. Tärkeintä on, että löydät itsellesi harrastuksen, josta nautit.

© 2021 Melontaa