Blog

Kerran Viikossa Uimahalliin

Suomessa on onnellinen se, joka harrastaa kunto-uintia. Uimakeskuksia löytyy ympäri maatamme ja vähintäänkin yksi joka kaupungista. Vaikka kesämme ovat lyhyitä, voi kesällä siirtää harrastuksensa helposti ulko-ilmaan ja talven ajaksi taasen läheiseen uimahalliin. Kunnon kohotus mielessä uiminen on yksi kaikkein parhaimmista lajeista, sillä se nostaa nopeasti peruskuntoa ja tuloksia on nähtävillä heti! Jo muutaman kuukauden uiminen antaa selkeitä tuloksia.

Miten aloittaa kunto-uimarina

Monella kunnalla ja kaupungilla on olemassa vesijumpan lisäksi perus uinti-kursseja aikuisille, joissa opitaan uinti-tekniikat ja niitä hiotaan sellaiseksi, että harrastusta on helppo jatkaa itsekseen. Peruskuntoa uimisessa on helppo mitata. Yksi mittaus keino on se, että laskee aikaa, kuinka kauan menee altaan päästä päähän aikaa perus uinti-tekniikoita käyttäen. Aloita harrastaminen uimahallissa, missä on seinällä sekunti kello. Ui hitaasti muutama kierros ja tee pieni venyttely altaan matalassa päädyssä. Tämän jälkeen aloita tasa minuutilla uiminen altaan toiseen päähän ja takaisin, niin tehokkaasti kuin pystyt. Koskettaessasi taas matalan päädyn seinämää, vilkaise kelloa ja katso kauan uinnissa meni. Muista, ettet huijaa kuin itseäsi. Jos potkaiset vauhtia tai syvässä päädyssä ponkaiset vastaan, on se vain itsellensä todistelua. Jos kesken uimisen tulee tarve kellua ja ottaa happea, tee se. Tämä kuuluu asiaan ja kuluttaa toki sekunteja, mutta silloin, se kerta kun happitaukoa ei tarvitsekaan ottaa, on se kerta, kun tunnet itsesi voittajaksi. Jos happitauko tulee yhä uudelleen ja uudelleen, ehkä tärkeämpi onkin tehdä itse uinti rauhallisemmin ja keskittyä tekniikkaan ja hengittämiseen kuin ajan parantamiseen. Jos kehitystä ei vaikkapa viikoittaisen uinti kerran jälkeen tapahdu muutamassa kuukaudessa, on parempi kysyä neuvoja ja apua uinnin opettajalta tai liikunnan ohjaajalta.

Miten aloittaa kunto-uimarina

Toinen laskenta tapa on se, että miettii valmiiksi omaan kuntoon sopivan ajan vaikkapa kymmenen minuutti ja pyrit uimaan tuon ajan pitämättä taukoa tai pysähtymättä. Voi olla, että tämän tapainen mittaustapa vie muutaman kerran, ennen kuin löydät itsellesi sopivan ajan ensin kokeilemalla, joten älä luovuta hetkessä tai vain muutamaan yritykseen. Jos kolmannella kerralla taukojen jälkeen uinti ei suju ilman taukoa, kokeile ensi kerralla uusiksi vieläkin pienemmällä ajalla. Kun sopiva ajan otto aika löytyy, laske kierrosten määrä ja koita jokaisella uinti kerralla parantaa omaa suoristustasi verrattuna edelliseen kertaan. Älä vertaa itseäsi muihin. Muiden uimareiden tahdissa pysyminen vain rasittaa henkisesti ja vie harrastukselta pohjaa, koska tarkoitus on kehittää omaa uintiansa ja näin ollen verrata omaa suoritusta vain omiin aikaisempiin suorituksiisi. Muista myös, että aina ei voi parantaa. Jos energiatasosi on erilainen ja viikon mittainen suorituksesi ei ylitä aikaisemman viikon tuloksia, älä lannistu! Joka viikko ei voi parantaa tai voittaa itseään. Ihmisen kehon liikunnallisuus on paljon kiinni myös henkisestä jaksamisesta, joten ylisuorittaminen ja liika itsensä painostaminen vain aiheuttaa mielipahaa ja lopettaa mielekkään harrastuksen parhaimman puolen, nautinnollisen liikunnasta ilon saamisen. Haasta itseäsi aina hieman, mutta ei liikaa. Jos liikunta alkaa tuntua vain suorittamiselta, silloin laji on väärä tai on aika ottaa paussia. Liikunnan on ensi arvoisesti annettava jaksamista, ei viedä voimia. Sen on tarkoitus kunnon lisäksi kehittää itsetuntoa, henkistä jaksamista ja toimii usein myös irtautumisena arjesta. Nauti, haasta positiivisesti ja anna itsellesi myös aikaa levätä. Kuuntele kehoasi ja mene sen mukaan ja saat parhaimman liikunnan elämyksen!

© 2021 Melontaa