Blog

Laitesukellus Kylmässä vedessä

Sukeltaminen voi olla mielenkiintoinen harrastus, jonka mahdollisuudet eivät rajoitu enää vain lämpimiin maihin. Sukeltamisesta voi tulla yhteinen harrastus tai vaikkapa koko perheen lysti! Laitteiden mukavuus ja lajin yleistyminen ovat avanneet sukeltamisen ilot lähes kaikille, kenellä ei ole fyysisiä rajoituksia lajin harrastamiseen. Olit sitten kesä sukeltaja tai vain lomamatkoilla harrastanut aiemmin lajia, voit silti kehittää osaamistasi ja tutustua kuivapukukurssin kautta myös kylmien vesien sukellukseen tai vaikkapa jään alla tapahtumaan sukellukseen. Ota kaikki irti lajista ja kokeile myös sukeltamista Suomessa järvissä ja merissä.

Sukeltaminen paksulla märkäpuvulla

Suomessa tarvitsee aina hieman järeämpää suojaa kylmyyttä vastaan sukeltaessa, sillä pintaveden jälkeen muun muassa Itämeressä lämpötila on kuuminakin kesäpäivinä alle 14 asteista. Usein sukeltaminen Suomessa vaatii märkäpuvun sijasta kuivapuvun käytön, mutta paksulla yli 7mm märkäpuvulla tai semidry märkäpuvulla voi sukeltaminen olla ihan mieluisaa jopa aikaisin keväällä tai myöhempänä syksylläkin. Riittävä suojautuminen on kuitenkin todella tärkeää. Äkkinäinen kylmyys pohjavesissä voi lamaannuttaa. Hyvä suojaus päähän eli sopivan kokoinen, istuva huppu, mieluiten integroitu takkiosaan, jotta se suojaa myös niskaa ja kaulaa on ensiarvoisen tärkeä. Samoin hyvät, suojaavat kengät, mieluiten neopreeni sukilla ja hansikkaat, joilla bcd:n säätely ja muu pikkutarkka työ vielä onnistuu ovat tärkeitä. Mitä paksumpi ja mitä enemmän kerroksia on koko asussasi, sitä enemmän liikkuvuutesi kärsii. Ole siis tarkkana ettei liian paksu suojaus vaikuta turvallisuuteesi. Käytä kuivapukua vain silloin, kun olet käynyt kuivapuku kurssin ja opetellut sen käyttöä allas osuuksilla. Sukelluskaverin apu on usein tarpeen kun puetaan varusteita silloin kun kyseessä on paksu märkäpuku tai kuivapuku. Älä siis pelkää kysyä apua, sitä varten on sukelluskaveri mukana.

Sukelluksen kesto ja syvyys

Jos sukellat 15-20 asteisessa vedessä paksulla märkäpuvulla, älä odota sukelluksen kestävän tuntia kuten trooppisissa yli 20 asteen merissä. Muista käydä läpi käsimerkit myös kylmyyden varalle läpi. Sovi sukellusparisi kanssa mitä tehdään jos toinen on kylmissään. Noustaanko matalammalle, jossa ei ole niin kylmä vai lopetetaanko sukellus siihen. Jos sinä tai parisi alkaa tärisemään hallitsemattomasti, on sukellus lopetettava välittömästi ja hakeuduttava lämpöön. Kuumaa vettä sisältävä termospullo on taivaallinen kaataa märkäpukuun sukelluksen päätyttyä. Siitä saa pientä lisälämpöä ennen vaatteiden vaihtamista. Kuuma juotava auttaa myös ja vaihtaminen kuiviin vaatteisiin ja pään suojaaminen sukelluksen loputtua. Flunssaan tai kipeäksi itseään ei kannata saada sillä, että sukelluksen jälkeen ei olla osattu suojautua. Hyytävä viima märälle keholle voi olla hetkessä liikaa.

Sukelluksen kesto ja syvyys

Suomessa Itämerellä vain muutaman kymmenen minuutin päässä Espoon rannikosta on upea sukelluskohde ja hylkypuisto. Kustaa Vaasan hylky sijaitsee noin 20 metrin syvyydessä ja on nätti kohde käydä vilkaisemassa. Kuin museon omaisesti, hylyn suojelualueelta päästä päähän löytää opastetut tekstit sukeltajille luettavaksi hylystä samalla sen säilyvyyttä ihaillen. Rauhallisesti edeten hylyn keulasta sen toiseen päähän on matkaa noin kaksikymmentä minuuttia rauhallisella tahdilla edeten ja pohjan lämpötila on lähes vuoden ympäri sama, noin neljätoista astetta. Paksulla semi-dry tyyppisellä märkäpuvulla sukellus on mahdollista mutta vaatii kylmän kestävyyttä ja laadukkaita sukellusvälineitä. Kylmään veteen tarkoitettu regulaattori on pakollinen, sillä kylmään veteen ei kannata mennä ilman. Jos kylmässä vedessä sukeltaa lämpimiin vesiin tarkoitetulla regulaattorilla, voi kyseessä olla iso riski jäätymisen ja ilmavirran katkeamisen takia. Jos et ole varma, onko regulaattorisi kylmän kestävä, tarkistathan asian jo reilusti ennen sukelluksen suunnittelua lähimmältä huoltoliikkeeltä tai sukelluskeskukseltasi.

 

 

© 2021 Melontaa