Blog

Lisää melonnasta

Lisää melonnasta

Melonta voi tuntua monelle sellaiselta lajilta, jota tarvitsee harjoitella ja se ei ole helppo aloittaa. Verrattuna vaikka lenkkeilyyn, jossa laitat lenkkarit jalkaan ja lähdet ovesta ulos, melonta voi tuntua haasteelliselta ja jopa liian raskaalta lajilta aloittaa. Kun se aloitus on kuitenkin tehty, avautuu melonnan kautta uusi maailma, joka avartaa, nostaa kuntoa ja piristää mieltä.

Melonnassa tärkeintä on oma tahto ja toive lähteä melomaan, sillä onneksi nykyisin on myös helppo löytää tietoa siitä, minne kannattaa lähteä melomaan ja löytyy erilaisia foorumeita ja sosiaalisen median ryhmiä, josta voi lähteä hakemaan suosituksia siitä, miten valita sopiva varustus. Suomi on itsessään jo erinomainen kohde melontaa varten, sillä erilaisia vesialueita löytyy runsaasti ja retkiä pystyy suunnittelemaan niin lyhyiksi, kuin todella pitkiksikin ajoiksi. Karkeasti arvioituna voidaan sanoa, että esimerkiksi viikon ruokatarvikkeet ja muut varusteet viikoksi mahtuvat hyvin mukaan.

Parasta melonnassa on se, että se sopii jokaiselle ja vanhemmatkin voivat ottaa lapsensa mukaan melontaretkelle, pidemmällekin sellaiselle. Lapsille melonta voi olla samalla lailla hauskaa puuhaa ja kun varusteet ovat hyviä ja toimivia, niin melontaretkestä tulee miellyttävä ja hauska kokemus. Varusteet ovatkin melko tärkeässä roolissa melonnassa. Ei niinkään varusteiden merkki tai niiden hintavuus, vaan toimivuus ja käytännöllisyys, sekä luotettavuus. Mukana tulleet tavarat kannattaa esimerkiksi pakata aina vesitiiviisti, ettei tule yllätyksiä ja kajakillakin on merkitystä. Kerrommekin seuraavaksi muutamia vinkkejä siihen, millainen kajakki kannattaa valita.

Kajakin ja kanootin valinta

Kajakin ja kanootin valinta

Melonnasta saa eniten irti ja siitä tulee miellyttävämpää silloin, kun alla on kajakki tai kanootti, joka toimii juuri sillä reissulla. Kajakkeja ja ka nootteja voi vuokrata ja tietysti ostaa omakseen. Niitä löytyy myynnistä jonkin verran käytettyjäkin ja eri malleissa on tietysti eroja. Mistä ne erot sitten oikein tulevat ja miksi niitä on erilaisia? Riippuen siitä, millainen melontaretki on tulossa, kajakki tai kanootti kannattaa valita juuri suunnitellun reitin ja sen vesistöjen mukaan. Kajakki tai kanootti valitaan siis vesistön mukaan, eli esimerkiksi pidemmälle retkelle, joka on suhteellisen tasainen ja rauhallinen, voi valita esimerkiksi avokanootin. Pidemmille reissuille voi myös valita retki- tai merikajakin.

Nopeammalle ja hurjemmalle reitille kannattaa taas harkita koskikajakkia. Ne ovat retki- ja merikajakkeihin verrattuna pienempiä, eli lyhyempiä, sekä huomattavasti ketterämpiä. Ne pärjäävät siis kovassakin myllerryksessä hyvin ja meloja pysyy kyydissä sujuvasti. Tietämättömälle kajakki ja kanootti voivat olla samannäköisiä, eikä niiden ominaisuuksissa tunnu olevan niin merkityksellisiä eroja, mutta väärässä paikassa väärällä kanootilla tai kajakilla kulkeminen saattaa aiheuttaa hyvinkin epämiellyttävän melontakokemuksen.

Paras tapa erottaa kajakki ja kanootti toisistaan on se, missä meloja istuu. Kanootissa istutaan penkillä tai joskus vain polvillaan, kun taas kajakissa yläosa on usein suljettu, minkä lisäksi meloja istuu jalat eteenpäin ojennettuna kajakin pohjalla. Pääosin kajakit ovat yksipaikkaisia, vaikka kaksipaikkaisiakin on. Kanooteissa taas on normaalia, että kyytiin mahtuu useampi henkilö. Valinta kannattaakin tehdä sen mukaan, millaisen melontareissun haluaa tehdä ja kuinka pitkän, sekä ketkä kaikki ovat lähdössä mukaan. Alan ammattiliikkeistä saat varmasti tarvittavaa apua oikean kajakin tai kanootin löytämiseen. Niitä voi myös vuokrata.

Lähtökohtaisesti voidaan ajatella niin, että kaikki sopii kaikkeen ja mikäli otatkin vahingossa vääränlaisen kanootin mukaan matkalle, johon esimerkiksi koskikajakki olisi sopinut paremmin, ei se mitään lakeja riko. Oikealla kanootin ja kajakin valitsemalla saa tehtyä melontareissusta entistäkin mukavamman, vaikka se onkin jo itsessään ilman varustelemistakin todella hauskaa puuhaa.

© 2021 Melontaa