Blog

Miten Valmistautua Ensimmäiseen Laitesukellus Kokeiluun Osa 2

Laitesukellus on extreme-urheilulaji, mutta turvallinen kun kuuntelee ja oppii hyvin teorian ja toimii sen mukaisesti. Laitesukellus on hauskaa ja haastavaa. Turvalliseksi lajin tekee ammattitaitoiset sertifioidut ammattilaiset, jotka ovat opettamassa sinulle turvallisen sukeltamisen taidon sekä oma terveellinen suhtautuminen lajin vaaroihin, omiin rajoihin, sukellus kumppanien rajoihin ja lajin turvallisuus standardeihin. Laitesukelluksella on pitkä historia ensin sotilaallisessa käytössä, jonka jälkeen lajista tuli muoti-ilmiö.

Nykypäivänä laitesukellusta kokeilee tuhannet ihmiset ympäri maailmaa turvallisesti ja lajiin rakastuen. Tärkeää onkin ensi kertalaisen silmin valita sellainen sukelluskeskus, jonka laatuun voi luottaa ja joka on todistetusti tehnyt standardien mukaista turvallista sukelluskokeilua. PADI keskuksilla on yleisesti hyvä maine, mutta opastuksen, ohjaajien, turvallisuussääntöjen ja laadukkaiden välineiden suhteen kannattaa myös olla tarkkana. Ennen laitesukelluskokeilua vastuuntuntoinen sukelluskeskus tekee sinulle laajan terveyskyselyn sekä täyttää asianmukaiset paperit jo sukellusta varatessasi. Vastuunvapautus sekä yleisesti sukelluksen turvasäännöt käydään läpi jo varausvaiheessa. Vastuunvapautus ei siis tarkoita, että et voisi luottaa kyseisen keskuksen opetukseen vaan enemmänkin siitä, että keskus tekee standardien mukaista luotettavaa ja selkeää opetustyötä. Kun varaat sukellusta, älä siis pelästy paperityön määrää ja erilaisten kaavakkeiden täyttöä, sillä vaikka kaavakkeiden täyttäminen saattaakin tuntua tylsältä tai niiden sisältö voi tuntua vastuun pakoilulta, on niiden ensisijainen tehtävä myös perehdyttää sinut laitesukelluksen turvallisuus kysymyksiin. Älä huijaa tai valehtele terveysselvityksessä, jos sukelluskeskus kysyy selvityksen lisäksi lääkärin todistusta sukellusta varten, se ei ole negatiivinen signaali vaan positiivinen huoli harrastuksen soveltuvuudesta kohdallasi. Monesti lääkärillä voi käydä myös lomakohteessa ja hinnat eivät ole pilvissä tai joskus voit myös tavoitella oma lääkäriä siten, että sukellukselle saadaan tarvittavat selvitykset tätä kautta. Älä kokeile laitesukellusta kun olet sairas tai siihen ei lääkärisi, sukelluskeskuksesi tai opettajasi anna lupaa, sillä voit pahimmillaan olla riskiryhmää, jolla yksikin lyhyt ja matala kokemus voi koitua kohtaloksi. Valitettavasti jotkut perussairaudet kuten astma voi olla sukelluksen esteenä. Mutta esimerkiksi astma voi olla paineen alaisena laitteiden avulla tehtävässä sukelluksessa hengenvaarallinen. Kuuntele ammattilaisia ja ota heidän neuvonsa vakavasti. Sukellukseen liittyy riskejä, joita et ensikertalaisena osaa edes ajatella.

Päivään varautuminen

Mitä mukaan veneeseen, on yleinen ja asiallinen kysymys. Veneitä ja kuljetuksia sukelluspaikalle kuin onkin yhtä useita kuin tekijöitäkin alalla. Joskus sukeltamaan lähdetään suoraan rannasta. Joskus paikan päälle meno vaatii jopa päivän, jollei useammankin päivän vene retkeä. Kysy siis rohkeasti, miten, missä ja millä aikataululla sukellus tapahtuu. Hyviä muita asioita mitä tarkistaa ovat: Kuljetus, aikataulu, saniteettitilojen mahdollisuus, ruokailu, nesteytys, auringolta suojautuminen, laitteisto ja niiden testaus ja esimerkiksi soveltuvuus itsellesi. Miten menetellään jos sairastuminen tapahtuu ennen kokeilua ja terveysselvitys ennen retkeä. Näiden selvittämisellä pääsee jo pitkälle! Kysy myös varsinkin jos retki on koko päivän kestoinen lisäkysymyksiä veneestä. Joissakin veneissä voi olla rajoituksia liikuntavammaisille ja vaikkapa saniteettitilat puuttua kokonaan. Varmista, että ruoka on sinulle sopivaa ja tarkista miten suojautua kylmyydeltä tai lämmöltä ja auringolta retken aikana. Kysy myös merenkäynnistä ja mahdollisista merisairauslääkkeistä tarvittaessa. Kun perustiedot ovat kunnossa, on sukelluksen kokeilukin mukavampaa ilman yllätyksiä tai huonoa valmistelua! Avoimuus ja se, että tyhmiä ei kysymyksiä ole, pitäisi olla jokaisen sukelluskeskuksen perus periaatteita ja jos vastauksia kysymyksiisi ei tule tai vastaukset ovat puutteellisia, pohdi, onko keskus sellainen missä haluat arvokkaan kokeilusi tehdä vai odotatko suosiolla sellaista keskusta, joka ottaa kysymyksesi vastaan avoimesti ja niihin selkeästi vastaillen.

Päivään varautuminen

 

© 2021 Melontaa