Blog

Miten Valmistautua Laitesukellus Kokeiluun Osa 1

Oletko aina haaveillut pääseväsi tutustumaan tuohon suureen siniseen eli pinnan alle mysteeriseen maailmaan? Et ole ainoa! Maailmamme meristä ihminen on päässyt tutkimaan vain muutaman kymmenen prosentin ja yli seitsemän kymmentä prosenttia on vielä täysin tutkimatonta aluetta ihmisten historiassa. Tämä kiehtoo monia ihmisiä ja myöskin yleinen veden mysteerisyys ja mahti värisyttää kehoa. Ihminen on jo kauan osannut sukeltaa laitteilla, mutta vasta muutaman vuosikymmenen kehityksessä siitä on tehty lähes jokaiselle sopiva harrastus eikä ole enää vain armeijan sekä rakennusteollisuuden käytössä. Nyt voi ja kannattaakin kokeilla sukellusta. Hypätä tuntemattomaan ja katsastaa tuohon maailmaan vierailijana. Ihminen on käynyt useammin kuussa kuin mertemme syvimmässä kolkassa. Lähiavaruus on tutkitumpi kuin allamme syvälle ulottuva valtava valtameriemme verkosto. Joka päivä tunnistetaan ympäri maailmaa uusia mertemme lajeja. Meri on mahtipontinen, kaunis ja tuntematon. Laitesukellus kokeilu voi viedä sinut tähän ihmeelliseen maailmaan.

Ennen kuin varaat kokeilun

Ennen laitesukelluskokeilua, pitää muistaa, että laitesukellus on erittäin fyysistä ja painevaihtelun takia kehon pitää olla sukellukseen kunnossa tai soveltuva. Esimerkiksi puhkaistut korvakäytävät eivät välttämättä kestä ollenkaan painevaihteluita ja voivat estää sukeltamisen. Myös revennyt tai puhjennut tärykalvo ei kestä sukellusta ollenkaan arpikudoksen takia ja sen riskeeraamiseen että tärykalvo repeää uudelleen, ei kannata ryhtyä. Myös peruskunto täytyy olla tarpeeksi hyvä, sillä painavat sukelluskalustot painavat pinnalla ja niiden kanssa pitää päästä takaisin laivalle tai rantaan. Jos laitesukellukselle antaa lääkäri luvan, se kannattaa huomioida, että laitesukellukseen perehtyneen lääkärin mielipide voi olla toisenlainen kuin yleislääkärin. Sukellukseen liittyy niin paljon vaativamman tason osaamista ja aihetietämystä, että peruslääkärin lausunto ei välttämättä anna asiasta kokonaiskuvaa. Jos kuitenkin sairaudesta huolimatta erikoislääkärin luvalla on turvallista sukeltaa, muistathan ilmoittaa laitesukelluskokeilua varten myös sukellus keskukselle tai ohjaajalle jos sinulla on jokin laitesukelluksessa huomioon otettava perussairaus, josta on lääkärintodistus tai muu erikoisjärjestelyä vaativa kunto. Esimerkiksi invalidina on mahdollista myös kokeilla sukellusta, tämä vaatii sopivan kouluttajan tai ohjaajan ja hieman lisäjärjestelyjä, mutta sukellus harrastuksena on sellainen, että myös invalidit tai esimerkiksi raajansa menettänyt henkilö voi ihan yhtä hyvin lähteä kokeilemaan lajia avustuksen avulla. Sukeltamaan ei saa lähteä kipeänä, flunssaisena, juuri poskiontelotulehduksen tai muun taudin jälkeen tai allergian aikana. Hengitysteiden turpoaminen ja paineen aiheuttamat ongelmat ovat erittäin vakavia sukelluksessa ja tästä syystä kokeilu on syytä siirtää jos olo ei ole sen mukainen. Toinen huomioitava asia on nestehukka. Nestehukka ja olo auringossa, sukeltaminen ja paineiden tasaus yhdessä eivät sovi yhteen. Huolellisesta nestetankkauksesta on siis huolehdittava jo edellisenä päivänä ja suolojen sekä mineraalien saanti voidaan esimerkiksi etelän matkalla turvata juomalla veden lisäksi myös elektrolyyttejä sisältäviä juomajauheita.

Ennen kuin varaat kokeilun

Missä on hyvä kokeilla sukellusta ensimmäistä kertaa?

Sukellus kannattaa jo varata ja päättää ennen reissuun lähtöä, jotta tarvittavat toimenpiteet on ehditty tehdä. Ensimmäistä sukelluskertaa varten on hyvä valita kohde sellaiseksi, joissa on kirkkaat vedet. Jos tälle ei ole mahdollisuutta, kanttaa jo ennen matkaan lähtöä käydä kokeilemassa sukellusta esimerkiksi Suomessa seuran kautta uimahallissa. Tällöin saat varmuuden sukellukseen jo hiukan ennen kuin esimerkiksi lähdet laitesukeltamista kokeilemaan kylmässä tai tummemmassa vedessä. Jos oma englanninkielen taito ei ole sujuvaa, on tärkeä että ymmärrät perusteet hyvin ja siksi suomalainen sukelluskoulu on varmin vaihtoehto. Jos tällaista ei ole saatavilla kohteestasi, käythän teorian läpi ja jopa ensimmäisen sukelluksesi sitten suomessa.

© 2021 Melontaa