Blog

Ratsastus uutena harrastuksena

Ratsastus on monipuolinen harrastus, sillä se samalla sekä nostaa kuntoa että rentouttaa ja hevosen kanssa tekemällä oppii monia muitakin asioita. Ratsastusta voi harrastaa ihan vain kuntoiluna tai siinä voi myös kilpailla. Ratsastuksen monipuolisuus tulee hyvin esille eri lajeissa mitä hevosen kanssa voi harrastaa, sekä kaikesta muusta oheistoiminnasta mitä ratsastukseen liittyy.

Ratsastuksen voi aloittaa niinkin nuorena kuin 7-vuotiaana. Yläikärajaa ei kuitenkaan ole ja se sopii lapsista eteenpäin kenelle tahansa. Ratsastus opettaa lapselle vastuuntuntoa, tasa-arvoa ja eläimen käsittelytaitoja, jotka ovat kaikki arvokkaita ominaisuuksia myös myöhemmällä iällä. Vanhempi ratsastaja nauttii rentoutumisesta hevosen selässä, uuden oppimisesta ja yhteydestä luontoon. Ratsastus vaatii keskittymistä, joten se vie ajatukset pois muista murheista ja keventää näin mieltäkin.

Hevonen on tunteikas ja ystävällinen eläin. Monesti hevosen kanssa vietettyä aikaa osaa arvostaa, sillä se virkistää ja mieli rentoutuu vaikkei edes pääsisi itse ratsastukseen asti. Hevosen kanssa harrastaminen voi olla paljon muutakin kuin pelkkää ratsastamista. Niiden kanssa tehdään kärryajeluja ja hoidetaan maata, vikelletään ja jopa hevosten agilitya harrastetaan tänä päivänä. Hevonen ei ole myöskään pelkkä kone, vaan elävä eläin, joka tarvitsee myös paljon hoitoa ja huolta.

Ratsastuksen alkeiskursseja järjestetään monen eri kaavan mukaan. Ne voivat olla kerran viikossa tapahtuvaa ratsastusta, kesällä järjestettävä kurssi tai yksityistunteina annettavaa opetusta. Alkeiskurssin kokonaistuntimäärä on kurssitavasta riippumatta noin 10-20 tuntia. Alkeissa opitaan yleensä perusasiat kuten istunnat, kääntämiset, pysähdykset ja eri askellajeissa ratsastukset.

Alkeiskurssilla edistyminen riippuu täysin ratsastajan omasta tahdista ja rohkeudesta. Toiset etenevät nopeammin ja toiset hitaammin. Ratsastus on taitolaji, joka vaatii toistoa, toistoa ja lisää toistoa. Ratsastaja saa koko ajan lisää rohkeutta ja varmuutta hevosen kanssa liikkumiseen. Kuten kaikessa muussakin, ratsastuksessakin kehitytään eri tahtia ja kaikki saavat oppia rauhassa oman osaamisensa mukaan.

Alkeiskurssi onkin hyvä tapa tutustua lajiin, sen muihin harrastajiin ja katsoa mihin suuntaan mielenkiinto vie siitä eteenpäin. Alkeiskurssien jälkeen valittavana on monia erilaisia jatkokursseja, joista löytyy jokaiselle jotain. Kun taidot kasvavat siirrytään kentältä maastoon, opetellaan hyppäämään esteitä ja tutustutaan erilaisiin kouluratsastusliikkeisiin. Ratsastus on siitä mukava harrastus, että siinä voi aina oppia jotain uutta.

Aloittelijan varusteet ja muuta huomioitavaa

Alkeiskursseja järjestetään talleilla eri puolella Suomea. Suomen Ratsastajainliiton kotisivuilla on paljon tietoa harrastuksen aloittamisesta ja kattava luettelo Suomessa sijaitsevista talleista. Ratsastajainliiton jäsentallit takaavat sen, että saat todella ammattitaitoista opetusta ensimetreiltä asti. Siksi kannattaakin valita luotettava talli missä puitteet ovat kunnossa ja olosuhteet takaavan turvallisen ensikokemuksen.

Alkuun ei tarvita oikeastaan mitään muuta varusteita kuin omat saappaat. Aivan tavalliset kumisaappaat käyvät hyvin. Kaiken muun voi lainata tallilta. Kypärä on aina pakollinen ratsastaessa. Se on kuitenkin yksi niistä hankinnoista, joka kannattaa tehdä vasta sitten, kun tietää varmasti jatkavansa harrastuksen parissa.

Pukeutua kannattaa lämpimästi Suomen olosuhteissa. Toisinaan voi olla todella kylmä ja talvisin tunnit pidetään joko ulkona tai maneesissa, joka on myöskin viileä sisältä. Mitään ylimääräistä ei pitäisi vaatteista roikkua, vaan niiden tulee olla hyvää kestävää materiaalia. Ylimääräiset roikkuvat kaulahuivit ja korut voivat jäädä hankalasti kiinni ja aiheuttaa vaaratilanteen. Pitkät hiukset pidetään myös ponnarilla.

Ratsastustunnin hinta Suomessa on noin 25-30 euroa. Siihen sisältyy hevosen ja välineiden käyttö, opetus ja varusteiden lainaus. Hinnat vaihtelevat hieman ympäri maata ollen pääkaupunkiseudulla kalliimpia ja muualla halvempia. Loppuen lopuksi ensimmäiselle tunnille kannattaa vaan varata mukaan rohkeutta ja reipasta mieltä!

© 2021 Melontaa