Blog

Talven Ulkoliikunta

Talvella voi harrastaa ja paljonkin. Erilaiset talviurheilulajit sopivat niin aloittelijoille kun edistyneemmille ulkoilijoillekin. Tärkeintä on varmistaa omat hengittävät ulkoiluvarusteet ja tämän jälkeen talven temmellys on mukavaa vaikka pienessä pakkasessakin. Talvella on valoisaa vain hiukan aikaa vuorokaudesta ja tästä syystä ulkoilu ja liikkuminen ulkona tuohon valoisaan aikaan on tärkeää meidän ihmisten mielille. Jos päivät pitkät kököttää sisätiloissa tai päivän ainoat auringonpilkahdukset jäävät keinotekoisen valon alla vietettyjen sali tuntien varjoon voi äkkiä tuo kylmä ja pitkä talvi tuntua mahdottomalta idealta. Meidän pitää pohjolassa osata ottaa nuo keholle ja mielelle tärkeät auringonsäteet talteen, jotta jaksamme kevääseen raikkain mielin. Tästä syystä on todella tärkeää mennä ulos ja unohtaa kylmyys liikunnan avulla. Tässä muutamia esimerkkejä hyvästä ja mielekkäästä talvitekemisestä ja eri liikunta muodoista.

Talven suosikit

Suomessa pidetään metsissä olevista hiihtoladuista hyvää huolta. Hiihtäminen on koko kehon harrastus ja sopii kaiken ikäisille ja kaiken kuntoisille. Perus varusteet eivät paljoa maksa ja ladulle on helppo päästä lähes mistä vain, sillä metsää meillä riittää! Hiihtäminen kehittää tasapainoa, liikkuvuutta ja keskivartaloa. Samalla se sauvojen kanssa auttaa niskahartia jumeihin ja antaa käsille hyvää treeniä. Hiihdossa paras lihaskunto ja tehokkuus tulee alavatsan lihaksistolle sekä peppuun. Takareidet kiittävät myös tästä treenistä. Hiihtää voi hiljakseen ja rauhassa tai sitten voimalla ja nopeasti. Hiihtokisoihin uskaltaa aloittelijakin mennä ja tapahtumat ovat usein todella antoisia ja hauskoja. Hiihtää voi yksin taikka hyvän kaverin kanssa ja kauniissa talvipäivän auringossa on mukava pysähtyä ladun varteen nauttimaan vaikka kuumasta kaakaosta. Metsän keskellä mielikin lepää. Hiihtää voi myös jäällä jolloin lähijärven kierros voi olla hyvänä vapaapäivän retkenä mainio. Lapset usein pitävät hiihtämisestä sillä se on helppo oppia. Matkaa voi siis taittaa myös koko perheen voimin! Toinen suomalaisten lempi talviurheiluista on luistelu.

Talven suosikit

Kaunoluistelu, retkiluistelu ja jääkiekko valloittaa Suomen maata koko talven ajan ja kaukaloita rakennetaan jo syksyllä valmiiksi ensimmäisiä pakkas jaksoja varten. Kaukaloiden lisäksi lajia voi harrastaa areenoilla yleis-vuoroilla tai järven jäällä. Retkiluistelu on noussut hittilajiksi ja esimerkiksi Tampereella Näsijärven jäällä on rakennettu joka vuosittainen retkiluistelu rata, jonka vierestä voi luistimia ja muita tarvikkeita vuokrata edulliseen hintaan. Retkiluistimet ovat hiukan erinäköiset kuin tavalliset hokkarit tai kaunoluistimet. Niissä on pitkät terät ja tekniikka on helppo oppia. Retkiluistimilla pääsee vaivattomasti pitkän matkan ja pienistä esteistä ja töyssyistä ei tarvitse niin paljon välittää kuin esimerkiksi hokkareilla täytyy. Luistelijalla ennen kaikkea kehittyy kovaa vauhtia takapuoli ja etu-, sekä takareidet. Ensimmäisinä kertoina usein myös pohkeet huutaa hoosiannaa. Jääkiekkoilijoiden ruumiin rakenteesta voidaan päätellä, että keskivartalon lihaksisto saa myös oman osansa treenistä. Mutta pääsääntöisesti luistelukin on koko vartalon jumppaa ja kunnollista lihasjumppaa jalkalihaksistolle. Näiden kahden lisäksi ulkona voi harrastaa vaikka mitä. Pelkkä kävelyretki läheiselle nuotiopaikalle talvisessa metsässä on vapauttavaa. Valkoiset hanget houkuttelevat laskettelemaan ja paukkupakkasilla juokseminen on keuhkoille kuin tuulettaisi petivaatteet ulkona. Suojasäässä voi omien, naapurin tai kaverin lapsien kanssa mennä takapihalle rakentamaan lumilinnaa. Tässä touhussa varmasti tulee päivän liikuntasuoritus täyteen ja loppujen lopuksi hauskanpito ja vaikkapa lumisota vie voiton ja päivästä tulee kaikkea muuta hauskaa mieleen eikä pelkästään aspekti siihen, että oli ulkona ja liikkui. Anna itsellesi kaunis talvi, paljon raikkaassa ilmassa hengittelyä ja lapsenomaista ulkona liikkumisen iloa, jolloin masentavat talven pimeydet eivät enää tunnu missään, koska olet löytänyt uudelleen sen kauniin valkoisen lumisen talven lapsuusmuistoistasi!

 

© 2021 Melontaa